Kontakt: info@tretton.se

Vita sneakers

Denna höst har bjudit på ömsom regn, ömsom strålande sol. Det har inneburit gummistövlar vissa dagar, och vita sneakers andra dagar. När det kommer till det sistnämnda har vi några personliga favoriter.

Bundeswehr Turnschuhe

De mest klassiska gympadojorna kommer inte alltid från de stora märkena. Bundeswehr Turnschuhe är en klassisk vit sko, som togs fram för tyska armén. Den har bl.a. tolkats av Margiela, vars version kostar 2500 kronor. Originalet kan man få för ungefär en tiondel. Ett av de bästa ställena att leta är tyska Ebay, alltså ebay.de. Ibland står det att Adidas har tillverkat skorna, och så kan det ha varit. Det var i vilket fall bröderna Dassler som designade skon en gång i tiden, innan de grundade Adidas (Adolf Dassler) och Puma (Rudolf Dassler) var för sig.

Common Projects Achilles

För några år sedan var det riktigt populärt med vita sneakers, och då valde många att köpa riktigt billiga canvasskor. Common Projects kom till som en reaktion på detta: lyxiga sneakers utan loggor, tillverkade för hand i Italien. Prislappen är därefter, men märket har fått många fans.

Idag finns det flera modeller från Common Projects, men Achilles var den första. Den finns i både låg och hög modell, och i flera olika färger. Naturligtvis finns den i vitt.

Spalwart Court Low

Trots de senaste 15 årens stora intresse för skor i allmänhet, och sneakers i synnerhet, har vi inte varit bortskämda med svenska tillverkare (Finland har ju faktiskt Karhu, och Danmark har Hummel). Men kanske är det nykomlingen Spalwart som kommer att ändra på det. Precis som Common Projects satsar de på lyx: deras skor görs i exklusiva material i en slovakisk skofabrik, där många av maskinerna är från 50-talet.

De flesta av Spalwarts skor ser än så länge ut som terränglöpningsskor från 70-talet, men de har också en clean modell som är riktigt intressant. Court Low påminner om klassiker som Adidas Stan Smith och Rod Laver, men i en mer avskalad design och mer påkostade material. Dessutom tillverkade i en miljö garanterad fri från barnarbete, något som annars kan vara svårt att kontrollera. Eftersom tillverkningen sker nära Sverige är det enklare att kontrollera hur produktionen går till.