Kontakt: info@tretton.se

Jeans i ovanliga material

Jeans är alltid jeans, och jeans görs alltid av denim, och denim är alltid 100 % bomull, eller? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Faktum är att man kan blanda in alla möjliga typer av fibrer i denim, med intressanta resultat.

UllJeans och kängor

Jeans funkar inte särskilt bra när det är kallt ute, åtminstone inte utan långkalsonger under. Howies, ett walesiskt företag som även gör cykelkläder (!) och underställ, lanserar därför en jeansmodell sydd av ett tyg med 60 % bomull och 40 % ull.

Ett problem med ull är att det inte är lika slitstarkt som bomull, så frågan är om de här jeansen håller lika länge som ”normal” denim i 100 % bomull. Howies är kända för att göra bra jeans – det kan man läsa om på bl.a. Styleforum – men deras andra modeller görs i Portugal, och ullmodellen görs i Kina. Det behöver inte vara något problem, men det känns lite för tidigt att uttala sig säkert.

Papper

Ja, det går tydligen att blanda in pappersfibrer i denim. Hiro Yoshikawa står bakom märket Washi, som betyder papper på japanska. Det finns ju många typer av papper, toalettpapper t.ex., men pappersfibrerna i jeansen verkar snarare vara av samma typ som i riktigt fint, och dyrt, origamipapper. Jeansen är åtminstone dyra. De fanns att köpa i Sverige under en kort period, men numera får man leta i utländska (nät)butiker.

Linne

Hiro Yoshikawa är inte den enda i Japan som blandar andra fibrer i bomullen. Junya Watanabe, som inledde sin karriär på Comme des Garçons, lanserar ett par jeans, inspirerade av klassiska arbetsbyxor. Den här gången överraskar han genom att hålla sig helt och hållet till naturmaterial. Byxorna är sydda i ett denimtyg innehållande 20 % linne, vilket borde göra dem till motsatsen till Howies’ jeans. Linne är ju en favorit bland excentriska playboys som vill ha svala kläder på sommaren.

Gamla jeans

Det mest originella, och smarta, av alla idéer på området originella material att sy jeans av är – jeans. Nudie producerade för några år sedan en modell gjord av fiber från gamla jeans, som blandades med färsk ekologisk bomullsfiber. Modellen sålde snabbt slut, och någon mer har inte kommit. Kanske gjorde Nudiegänget i Göteborg den här modellen mest för att visa att det gick, men nu är det upp till andra tillverkare att ta det vidare.