Kontakt: info@tretton.se

Gympadojans historia

Sneakern eller gympadojan som den så snyggt kallas på svenska, har länge varit en favorit att ha på fötterna. På senaste tiden har den fått ett enormt uppsving men den har funnits med länge. Så hur ser då den älskade gympadojans historia ut?

593427-jogging-shoes

Gympadojan hetas i somras

I somras var det just gympadojan som skulle sitta på den trendmedvetnes fötter, skrev man bland annat i Sydsvenskan.

”De gamla gympaskorna har i dagens tappning kombinerat high fashion med bekvämlighet och är accepterade i nästan alla sammanhang. Men även om många nyheter trängs på butikshyllorna stammar årets verkliga storsäljare från 60- och 80-talen.”

Sportskons historia

I nästan alla butiker finns den bekväma skon att köpa. Vill man hitta den på nätet kan man besöka www.footmall.se. Gympaskon var alltså populär på 60- och 80-talet, men började faktiskt säljas redan under slutet av 1800-talet. På 1860-talet kom den nämligen och var då avsedd för krocketmatcher på gräsmattan, kan man läsa på Allt om Historia. Skorna hade en gummisula och ovandelen var gjord av canvas. Trettio år senare kom så det första sportskoföretaget, Reebok, som grundades av amerikanen Joseph William Foster och finns än i dag. Dessa bekväma träningsskor satt efter grundandet på var och varannan man och kvinnas fot. Oavsett om de sportade eller inte.

Hänger med även i höst

Även i höst är den platta sneakern självklar, skriver man i en artikel på Dagens Nyheter. Dessa foträtta skor har i höst fått en dos av mode med hjälp av läckra färgkombinationer, spännande material och det faktum att de är töntigt avväpnande.