Smarta kläder

Smarta telefoner, smarta möbler och nu… smarta kläder? Visst låter det som ren science fiction, men det senaste inom mode 2015 är faktiskt smarta kläder. Och vad är det som gör dem smarta? Jo, enligt tidningen Veckans Affärer finns nu kläder som ska motverka stress och skador på arbetsplatsen – och det är ju smart om något! Men hur fungerar dessa?

Skjortor på klädstångAtt det är vanligt med både fysiska smärtor och psykiska problem så som stress, sömnsvårigheter och depression i arbetslivet är ingen nyhet. Men vad som däremot är nytt är att man nu hittat ett sätt att upptäcka dessa problem i god tid – och det ska man göra genom smarta kläder. Med hur då? Forskare på KTH i Stockholm vill motverka smärta och stress med hjälp av kläder som man fäst sensorer och elektroder i som mäter allt från puls, svett, hjärtfrekvens till belastande arbetsställningar, muskelaktivitet och stress – vilket med andra ord betyder att detta verkligen är vad man kan kalla för smarta textilier eller rent av smarta kläder. Och genom att mäta både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön med hjälp av mätningar, signaler, datainsamling och analyser i realtid istället för flera år senare. Men varför vill man göra detta? Enligt tidningen grundas idén till kläderna dels i Arbetsmiljöverkets rapport gällande fjolåret som visade att arbetsorsakade skador ökat rejält i jämförelse med samma mätning från 2012, och detta är något som forskarna vill få bukt med.

Vad gör kläderna i praktiken?

De smarta kläderna fångar med hjälp av sina funktioner upp minsta lilla kroppsställning vilket gör att man kan fånga upp och mäta både rörelser och kroppställningar, berättar en av forskarna för Veckans Affärers reporter. Och det är sedan denna information som kan analyseras för att utvärdera vilken effekt arbetet och arbetsmiljön har på kroppen och psyket, vilket i sin tur gör det möjligt för arbetsledningen att förebygga och motverka arbetsorsakade besvär. Dessutom mäter kläderna bärarens stressnivåer, vilket innebär att kläderna även mäter hur tiden mellan hjärtslagen varierar, blodtrycket och hudens förmåga att leda ström till exempel. Och genom dessa kan man se vilken stressnivå en människa har. Exempelvis varierar tiden mellan varje hjärtslag när man är stressad.